Når man lejer sig ind i en erhvervsejendom, er det altid vigtigt at have styr på erhvervslejekontrakten. Den indeholder nemlig alle de forpligtelser og rettigheder, som både du som lejer og din udlejer har i lejeforholdet. I denne artikel sætter vi fokus på reglerne ved opsigelse af erhvervslejekontrakten, så du har et overblik over dine rettigheder, og om din kontrakt lever op til lovgivningen.
Dette siger loven om opsigelse af erhvervslejemål
Reglerne om opsigelse af erhvervslejemål er fastsat af den gældende erhvervslejelov. Heri kan du læse alle reglerne samt de undtagelser, som også kan forekomme. Erhvervslejeloven er væsentligt mere indviklet end den normale lejelov for private lejemål, så derfor kan det være svært at finde hoved og hale i de mange regler. Det er dog vigtigt, at du har styr på, hvilke regler der gælder for dig, uanset om du er udlejer eller lejer, så du ikke risikerer at ende med en ugyldig opsigelse. Det kan nemlig komme til at koste dig penge.
Erhvervslejekontrakten skal leve op til et opsigelsesvarsel på tre måneder for udlejer, medmindre lejer har misligholdt den lejede ejendom. Udlejer skal have en gyldig grund til at opsige erhvervslejemålet, og det kan f.eks. være, hvis udlejeren selv ønsker at benytte ejendommen. Derudover skal opsigelse fra udlejer også oplyse lejeren om hans/hendes ret til indsigelse – hvis dette ikke indgår i opsigelsen, er den ugyldig.
Som udgangspunkt skal erhvervslejekontrakten også indeholde et opsigelsesvarsel på tre måneder for lejer for erhvervsejendomme. Dette varsel gælder dog ikke, hvis udlejer har brudt kontrakten, f.eks. ved ikke at udleje, hvad der var aftalt.
Som lejer kan du godt fraflytte erhvervslejemålet, før opsigelsesvarslet udløber, men her skal du stadig betale husleje i den resterende del af opsigelsesvarslet. Udlejer har pligt til at forsøge at udleje ejendommen til en ny lejer hurtigst muligt i denne periode. Uanset hvem der opsiger erhvervslejemålet, skal opsigelsen ske skriftligt.
Sørg for at læse erhvervslejekontrakten grundigt igennem
Inden du sætter din underskrift på erhvervslejekontrakten til et lejemål, bør du altid sørge for at læse hele kontrakten grundigt igennem. Her skal du selvfølgelig ikke kun holde øje med opsigelse, men også, hvad der er angivet omkring vedligeholdelse, hvilken stand lejemålet skal afleveres i, og om der er ekstraudgifter, der skal betales i løbet af lejeperioden.
Erhvervslejeloven er som sagt ganske kompliceret og indeholder masser af paragraffer med regler og undtagelser. Hvis du synes, det er for kompliceret at finde rundt i, kan du altid overveje at få juridisk bistand fra en advokat med viden på området.